co mě zaujalo, co mě napadlo a možná ještě něco dalšího

teologie divokého západu

23. 4. 2014 21:55

Wee Salinger napsal:

existují dvě teologie, osadnická a průkopnická, dvě pojetí Ježíše, které určují, jak vnímáme Boha, sebe a církev.

Jedna, osadnická, vnímá církev jako soudní budovu. Základ je stabilita, jistota, předvídatelnost a právo.
Druhá, průkopnická, vnímá církev jako krytý vůz, kde vedle sebe lidé spí, bojují, umírají a hlavně jsou na cestě. Je jim ve voze občas nepohodlně, ale dobrodružství je více než pohodlí.

V osadnické teologii hraje Bůh roli starosty. Nikdo ho moc nevidí a nikdo ho moc nezná, ale každý ví, že tam někde je, protože ve městě vládne pořádek.
V průkopnické teologii hraje Bůh roli vůdce výpravy. Je se svými lidmi, pevně je vede, občas sestoupí z vozu, aby jej pomohl vytlačit z bláta.

V osadnické teologii hraje Ježíš roli šerifa, kterého poslal starosta. Dbá na dodržování zákonů a pokud je někdo nedodržuje, potrestá ho.
V průkopnické teologii hraje Ježíš roli zvěda. Vyjíždí dopředu, hledá, kam jít a hlavně inspiruje průkopníky na další cestě.

V osadnické teologii hraje Duch svatý roli děvčete ze saloonu, které unavené osadníky občas podrbe pod bradou a poskytne jim útěchu.
V průkopnické teologii hraje Duch svatý roli lovce bizonů, který přináší čerstvé maso. Je to trochu podivná, divoká postava a někdy si průkopníci nejsou jistí, co udělá příště.

V osadnické teologii hraje křesťan roli osadníka. Bojí se otevřené a neznámé hranice. Bojí se starosty a vyhýbá se šerifovi. Jeho heslem je bezpečnost především.
V průkopnické teologii hraje křesťan roli průkopníka. Touží po novém životě, po nových neznámých prostorech. Umírá v botách na nohou. Je mu líto osadníků a snaží se jim povědět, že život na cestě je radostný a dává pocit naplnění.

V osadnické teologii hraje duchovní roli bankéře a je to velmi vážený člověk, který uchovává v trezoru veškeré cenosti.
V průkopnické teologii hraje duchovní roli kuchaře, který porcuje to, co mu opatřil lovec bizonů. Nikdy si neplete svoje poslání s posláním vůdce výpravy, zvěda nebo lovce bizonů. Ví, že je jen jedním z průkopníků, který se naučil vařit.

V osadnické teologii znamená víra věřit v bezpečnost města.
V průkopnické teologii je víra druhem dobrodružství. Je to odvaha vydat se na cestu.

V osadnické teologii je hřích porušení řádu,
v průkopnické teologii je hřích touha vrátit se zpět.

Osadnická teologie chápe spásu jako život poblíž soudní budovy,
průkopnická chápe spásu jako důvěru ve vůdce výpravy, následování zvěda a přitom jíst maso, které dodává lovec bizonů.

Ježíš mi dává možnost přestat se bát a vyrazit na cestu, stát se průkopníkem. Konkrétně to znamená vyrazit na cestu životem s ním. Je to cesta podobná cestě ve voze – na první pohled nejistá, nevím, kde budeme večer tábořit, dokonce ani nevím, zda dojedu tam, kam chci, ale je to cesta s ním a blízko němu. A to, že můžeme být spolu, je tak silná motivace, že do vozu nasednu a pojedu v něm. A až na cestě najednou poznávám další skvělé lidi, poznávám:
+ vůdce výpravy – nebeského otce,
+ zvěda – tedy Ježíše Krista,
+ lovce bizonů - Ducha svatého,
 poznávám úplně nové dimenze života. Ty jsou tak úžasné, že i když je cesta někdy nepříjemná, nikdy bych neměnil a znovu chci do vozu usednout.
Přeji vám všem radost z dobrodružství na cestě!

Zobrazeno 1177×

Komentáře

Ivka-Iva-el

Skvělé :-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

štítky

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková