co mě zaujalo, co mě napadlo a možná ještě něco dalšího

Chani

22. 9. 2019 17:47
Rubrika: příběhy | Štítky: příběh , Ezdráš , chrám

Chci vám vyprávět o jednom chlapci, který se jmenoval Chanan. Žil v Izraeli, ale jejich rodina se neměla úplně dobře. Byli totiž z rodu Levitů - ti měli za úkol zpívat a chválit Boha v chrámu. Jenže teď byl chrám v troskách. Spoustu lidí odvedli pryč do Babylona, aby tam pracovali.

Ráno poslala mamka Chanana na nákup na trh. Jenže ta se děly věci! Nějakej pán tam stál a volal: "Co to děláte? Jakto že pracujete i v sobotu? (židé totiž slaví sobotu a ne nědeli) Copak nevíte, že tím urážíte Boha?" A povídal spoustu dalších věcí, třeba že se lidé mají vrátit k Bohu - ale vždyť my bydlíme v Jeruzalémě a nikam jsme neodešli. Chani se vrátil domů a stále o tom přemýšlel. Mamka to hned poznala, a tak se radši neptala, co zapomněl koupit, ale o čem přemýšlí.

Hned jak to uslyšela, rozběhla se za tátou, a pak vyrazili za tím pánem. Ten jim řekl, že se jmenuje Ezdráš, a že býval knězem v chrámu, když ještě stál. Byl tam s ním ještě jeden pán, Nehemiáš, kterého poslal král Kýros, aby ten chrám znovu postavil. Pak spolu dlouho mluvili a přidali se k nim další tátové. Nakonec se rozhodli, že nebudou jen čekat a začnou stavět. Vyrazili pro kamení a dřevo.

Trvalo to několik týdnů, než dorazila první várka. Ono stavět chrám bez náklaďáků, internetu, jeřábů,... to je opravdu dřina! Chani s kamarády chtěli taky pomáhat, ale neměli dost síly, takže nosili všem tátům vodu na pití a svačiny nebo nějaké doma zapomenuté nářadí. Chanimu se stalo, že mu spadlo kladivo na nohu - to byla bolest! Prst měl celý modrý, a tak musel asi týden zůstat doma, než mohl zase chodit a pomáhat.

Jenže po roce už se zas nestavělo, táta říkal, že se přestalo kvůli zlým lidem, kteří podplatili šlechtice a ti napsali dopis králi. On totiž král Kýros zemřel a teď vládne nějaký jiný, který poslal dopis, že se už nesmí stavět. Chani se byl podívat na rozestavěné zdi a bylo mu líto, že nemůžou stavět dům pro svého Boha.

...

Uplynulo dalších 15let, Chani už není kluk, ale silný chlap. Dokonce se oženil a každou chvíli se mu má narodit mimčo. Včera dorazil jeden muž se zprávou, že nastoupil na trůn nový král, který zas povolil stavět chrám. Už se schází, jeho kamarádi. Teď konečně budem moci dostavět, co naši tátové začali ;-)

Sice jsou tu stále zlí lidé, kteří píší ošklivé dopisy a vyhrožují zabitím, ale Chani už se nebojí. Ví, že je s nimi Bůh, a že jim pomůže chrám dostavět. Přesně jak si to Bůh přeje a řekl to skrze proroky.

Zobrazeno 2794×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

štítky

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková