co mě zaujalo, co mě napadlo a možná ještě něco dalšího

přesun autority

9. 10. 2019 10:36
Rubrika: moje střípky | Štítky: proroctví , autorita , teologie

Dnes při čtení Bible mi došla jedna věc: Dřív měli proroci obrovskou autoritu v Církvi (Božím lidu)

Zprostřed jejich bratrů jim vzbudím proroka, jako jsi ty.
Vložím svá slova do jeho úst a on jim poví vše, co mu přikáži.
Kdokoli neposlechne má slova, která promluví mým jménem, s takovým zúčtuji já sám.
Kdyby se však nějaký prorok opovážil promluvit mým jménem slovo, které jsem mu nesvěřil,
takový prorok ať zemře stejně, jako kdyby mluvil jménem cizích bohů.

Deuteronomium 18.18-20

A měli velkou vážnost i v první církvi:

Každý, kdo by toho proroka neposlechl, bude vyobcován z lidu.

Skutky 3.23

Jak se to stalo, že se začalo dávat přednost teologii a tradici
před živým slovem?

A taky si říkám, že i teologie by se měla rozsuzovat stejně jako proroctví. Vlastně je snadné ji rozsuzovat, není na to potřeba kdovíjaký dar, měla by stačit znalost logiky...

Zobrazeno 1103×

Komentáře

dromedar

"A taky si říkám, že i teologie by se měla rozsuzovat stejně jako proroctví. Vlastně je snadné ji rozsuzovat, není na to potřeba kdovíjaký dar, měla by stačit znalost logiky..."

Znalost logiky (možná spíš "zběhlost v logice") stačí akorát na rozsouzení, jestli je argumentace logicky správná. Chyba ve vyvozování je jen jeden z možných způsobů, jak se blbost vlamuje do světa.

dromedar

"Jak se to stalo, že se začalo dávat přednost teologii a tradici před živým slovem?"

Šířily se bludné nauky a docházelo k rozkolům.

jk-s

"Jak se to stalo, že se začalo dávat přednost teologii a tradici před živým slovem?"

Živým slovem se v rodícím se křesťanství stala teologie už v době, kdy byl Ježíš ukřižován a bylo potřeba vynaložit dost důvtipu k teologickému zdůvodnění vyznání, že je Mesiášem. Nejen objevováním/vynalézáním (nehodící se škrtněte) předobrazů a proroctví reinterpretací toho, co bylo dříve psáno jinak, ale i rozvíjením například soteriologických zdůvodnění ve stylu apoštola Pavla "Jestliže proviněním Adamovým smrt se zmocnila vlády skrze jednoho člověka, tím spíše ti, kteří přijímají hojnost milosti a darované spravedlnosti, budou vládnout v životě věčném skrze jednoho jediného, Ježíše Krista."

Pavel_Jan

Žijeme dokonce v takové době, že preláti neposlechnou ani Pannu Marii při jejím zjevení ve Fátimě. Dodnes nebylo Rusko výslovně zasvěceno přesně podle požadavků.

BětkaV

jak se to stalo, že dneska dáváme přednost napsané Bibli (tedy vlastně tradici a teologii par excellance) a následné tradici prověřené historií a neposloucháme každého, kdo o sobě tvrdí, že je prorok a že mu Bůh řekl, že konec světa bude určitě příští sobotu?

a já teda nejsem žádná teoložka, ale připadá mi, že teologie se "rozsuzuje" docela slušně. přesně tak, jak je to u téhle vědy možné. kdyby ne, tak třeba dneska nemáme nauku o Trojici a podobné věci, u kterých logika moc nepomůže :D

radim24

@BětkaV: Bible není tradice, ale spíš dědictví od Boha. Řekneš-li že je tradice (tedy něco co vytvořil člověk, ne Bůh) pak nevěříš, že bible je Boží slovo a že ji zapisovali proroci, jak k ním Bůh promlouval. Pohané věří tomu, že bibli napsali lidé - ti pak smějí chápat bibli jako tradici. Ale věřící lidé, věří jinak.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

štítky

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková